Νέα-Ανακοινώσεις  
 
Εναλλακτικές Θεραπείες-Ευεξία / Shiatsu Massage


Το Shiatsu είναι τεχνική χειρομάλαξης και σωματικής αγωγής προερχόμενη από την Ιαπωνία. Shiatsu σημαίνει δακτυλοπίεση (shi = δάχτυλο, atsu = πίεση) και εφαρμόζεται με πιέσεις κυρίως των δαχτύλων, αλλά και του αγκώνα, της παλάμης και των ποδιών.

Οι πιέσεις πραγματοποιούνται στους μεσημβρινούς. Μεσημβρινοί είναι τα κανάλια τα οποία διατρέχουν όλο το σώμα και μέσα από τα οποία ρέει η ενέργεια. Δεν είναι ορατοί με το μάτι. Οι μεσημβρινοί συνδέονται με τα όργανα και τις βιολογικές και ενεργειακές λειτουργίες τους.

Κάθε φορά η συνεδρία προσαρμόζεται στις ανάγκες του ανθρώπου που δέχεται το Shiatsu και στόχος είναι η εξισορρόπηση της ενέργειας (chi) του οργανισμού αλλά και η αύξηση της σωματικής συνειδητότητας. Επενεργώντας πάνω στους μεσημβρινούς ευεργετούνται όχι μόνο οι μύες αλλά κυρίως τα όργανα και η ροή της ενέργειας εντός του συστήματος και κατά συνέπεια η φυσιολογική και συναισθηματική λειτουργία του οργανισμού.

Το Shiatsu βασίζεται στο ίδιο σύστημα αρχών με τον βελονισμό. Με δυο λόγια είναι η εφαρμογή της θεωρίας του βελονισμού με τα χέρια και πραγματοποιείται σε όλο το σώμα. Μια συνεδρία μπορεί να γίνει για χαλάρωση χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη πάθηση ή κάποιος μυϊκός πόνος. Ένα βαθύ αίσθημα χαλάρωσης συνοδεύει τις συνεδρίες. Επίσης το Shiatsu όπως και οι περισσότερες ανατολίτικες τεχνικές που αφορούν στην υγεία σώματος και πνεύματος εφαρμόζονται πρώτιστα σε επίπεδο πρόληψης και διατήρησης μιας καλής υγείας κι έπειτα για αντιμετώπιση παθήσεων και δυσαρμονίων που μπορεί να εμφανιστούν.

Άγχος, μυϊκοί πόνοι, αυπνίες, ενοχλήσεις στον αυχένα και τη μέση, δυσμηνόρροια, κόπωση και πονοκέφαλοι είναι μερικές μόνο από τις παθήσεις και καταστάσεις που ευεργετεί το Shiatsu ενώ είναι ωφέλιμο και σε εντερικά και στομαχικά προβλήματα, ήπια κατάθλιψη, δυσκαμψία των αρθρώσεων αλλά και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις. Η ευεργετική του δράση είναι εμφανής από την πρώτη συνεδρία, συνήθως χρειάζεται όμως ένας αριθμός συνεδριών μέχρι να φανούν τα πλήρη οφέλη του.

Πριν από μια συνεδρία θα πρέπει να ενημερώσετε τον θεραπευτή σας σχετικά με τυχόν επεμβάσεις που έχετε κάνει, παθήσεις και συμπτώματα που μπορεί να έχετε ακόμη κι αν τα θεωρείτε άσχετα με το Shiatsu ή και ασήμαντα.

Η μέθοδος είναι ασφαλής και μπορούν να τη δεχτούν όλοι. Εξαιρούνται όμως ορισμένες κατηγορίες όπως ασθενείς αμέσως μετά από χειρουργείο ή χημειοθεραπεία και ασθενείς με κολλητικές δερματικές ασθένειες ή εξανθήματα. Στην εγκυμοσύνη πραγματοποιείται μόνο από ειδικά εκπαιδευμένους θεραπευτές και μόνο μετά από άδεια γιατρού στην έγκυο. Ασθενείς με οστεοπόρωση θα πρέπει να συμβουλευθούν πρώτα το γιατρό τους.

Το Shiatsu σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά συνταγογραφημένες θεραπείες ή ιατρικές συμβουλές.