Νέα-Ανακοινώσεις  
 
Pilates / Pilates για παθολογίες και τραυματισμούς


Όλο και περισσότεροι ορθοπεδικοί και φυσικοθεραπευτές ανά τον κόσμο προτείνουν στους ασθενείς τους το Pilates ως μέθοδο αποκατάστασης τραυματισμών ή συντηρητικής διαχείρισης μυοσκελετικών, νευρολογικών, ρευματικών και αυτοάνοσων παθήσεων και συνδρόμων στάσης (πόνοι στη μέση και τον αυχένα).

Οι ασκήσεις Pilates έχουν σχεδιασθεί με βάση την ανατομία και την κινησιολογία και δίνουν έμφαση στην ενδυνάμωση των μυϊκών ομάδων που σταθεροποιούν το σώμα, η αδυναμία των οποίων αποτελεί πηγή πολλών μυοσκελετικών προβλημάτων.

Η μέθοδος έχει ως πρώτο αποτέλεσμα την ενδυνάμωση αυτού που αναγνωρίζεται πλέον ως κέντρο δύναμης (powerhouse) του σώματος. Αρχικά ως κέντρο δύναμης ορίστηκε μια ομάδα εν τω βάθει μυών όπως ο εγκάρσιος κοιλιακός μυς και οι μύες του περίνεου που ο ρόλος τους είναι να σταθεροποιήσουν τον κορμό και ιδιαίτερα την ευαίσθητη περιοχή της λεκάνης και της μέσης. Καθώς η μέθοδος εξελίχθηκε και αφομοίωσε όλη την εμπειρία που εν τω μεταξύ αποκτήθηκε αλλά και τις πρόσφατες ανακαλύψεις της επιστημονικής έρευνας στο πεδίο της κίνησης και της νευρο-μυολογίας στην έννοια του κέντρου προστέθηκαν και άλλοι μύες, που σταθεροποιούν τον κορμό, όπως ο πολυσχιδής αλλά και οι σταθεροποιοί μύες της ωμικής ζώνης, όπως ο πρόσθιος οδοντωτός και ο κάτω τραπεζοειδής.

Πέρα από τους άγνωστης αιτιολογίας πόνους της μέσης και του αυχένα με τις ασκήσεις Pilates μπορούν να αντιμετωπιστούν με ασφάλεια παθολογίες όπως η δισκοκήλη, η σπονδυλόλυση και η σπονδυλολίσθηση, τραυματισμοί του γόνατος, του ισχύου και του ώμου και πολλά άλλα.

Εξαιρετικά πολύτιμες αποδυκνείονται οι ασκήσεις Pialtes και σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοπάθειες και αυτοάνοσες ασθένειες αφού βελτιώνουν σημαντικά το νευρομυϊκό συντονισμό.

Προϋπόθεση είναι οι ασκήσεις να κατευθύνονται από ειδικά εκπαιδευμένους και πεπειραμένους δασκάλους. Οι εκπαιδευτές του 42 zone έχουν παρακολουθήσει μετεκπαιδεύσεις με έμφαση στις παθολογίες και έχουν εμπειρία στο πεδίο αυτό.